Her er der samlet forskellige videoer om følelserne.
Folkene bag følelseskompasset (https://folelseskompasset.no/) har lavet en video, der fortæller noget om, hvad følelser er. Følelserne siger noget om, hvad der er vigtigt for dig, og alle følelser er knyttet til et behov.
June Gruber gennemgår her sammenhængen mellem følelser og kognition. Centralt er Gordon Bowers begreb om Emotion kongruens. Det viser, at man tilsyneladende bedst kan huske gode begivenheder, når man er i godt humør, hvorimod man lettere husker dårlige begivenheder, når man er i dårligt humør.
Endelig peger Gruber på, at følelser også påvirker den måde, vi ser verden på.
I denne video gennemgår June Gruber sammenhængen mellem emotioner og psykopatologi. Hun peger på tre temaer om sammenhængen:
Dernæst gennemgås forskellen mellem frygt og angst. Samtidig stilles spørgsmålet: Hvornår kan angst være værdifuld, og hvornår er den ødelæggende. Det sidste er tilfældet, når angsten hindrer mig i at gøre noget, jeg ellers gerne ville have gjort.
Dernæst gennemgår Gruber også forskellige former for angstlidelser med udgangspunkt i den almindelige klassificering.
Til sidst får man et overblik over de forskellige former for terapi, der bruges i behandlingen af angst.
Hvordan skaber hjernen vores følelser? Det forklarer Lias Barett her på en meget enkelt måde. Helt centralt er, at hjernen fortolker nutidige fornemmelser på baggrund af fortidens erfaringer. Denne fortolkning skaber så de oplevede følelser i vores liv.
Denne video gennemgår forskellige forståelser af, hvordan følelser opstår. Desuden er der et afsnit om, hvor mange forskellige følelser, der er. Den gennemgår også tanken om “grundlæggende følelser”, og Pluchik’s følelseshjul skitseres.
Denne video forklarer lidt om forskellen på primære og sekundære følelser, hvor den sekundære følelse er en reaktion på den primære.
Et finsk forskningsprojekt fra 2013 forsøgte at afdække, hvor i kroppen forskellige følelser registreres. De bad 700 personer om at farvelægge de steder på kroppen, hvor der var forøget aktivitet, med varme farver og de områder på kroppen, hvor der var forminsket aktivitet, med kolde farver. Resultatet er, at der er en klar sammenhæng mellem,h vilken følelse folk registrerer, og hvor i kroppen de mærker den. Det kan du se mere om her.
En lille video om, hvordan man kan bruge følelseshjulet til at forstå sine følelser. Dertil kommer overvejelser over, hvad der er positive og negative følelser.
Denne video gennemgår de grundlæggende elementer i teorier om følelser, heriblandt grundlæggende følelser og Pluchiks følelseshjul, som er en af de mest brugte klassifikationer af følelser.
James Gross har arbejdet med følelsesregulering. Her kan du høre ham fortælle lidt om den forskning.