Læs og se om følelser og angst

Hvordan kan man beskrive angst?

Det er der flere svar på. Helt grundlæggende er det en opfattelse af en fare, der også udløser slemt ubehag i kroppen. Disse følelser er det, vi oplever som angst. Der findes mange forskellige former for angst. Angstforeningen har lavet en oversigt. Der findes også en hos Sundhedslex. Jeg har lavet en kort oversigt over nogle af de mest almindelige her.

I det følgende vil jeg skitsere, hvad angst er ud fra en kognitiv model.

 

Følelser og angst – en model

Den kognitive model tager udgangspunkt i, at vores handlinger, følelser og tanker er tæt forbundet. Et konkret eksempel kan illustrere det.

Forstil dig, at du sidder på en café og venter på en ven, som du har aftalt at mødes med. Aftalen var, at I skulle mødes kl 14, og nu er den 14.30, og vennen er endnu ikke kommet. Hvad tænker du? At han er ligeglad med dig? At der er meget trafik, og han bare er sent på den? At der er sket ham noget?

Den tanke, du får, er afgørende for, hvilke følelser der opstår hos dig. Hvis nu du tænker “Toget er forsinket, han kommer om lidt,” bliver du ikke urolig, men giver dig måske til at læse videre i din MetroExpress.

Tanken: “Måske har han brændt mig af,” kunne også opstå. Så ville følelsen vrede måske komme, fordi du tænker , “Det kan han ikke være bekendt,” eller måske kommer der en tristhed, fordi tanken, “Han gider mig ikke,” slår ned i dig.

Der kunne også opstå tanken, “Måske er der sket ham noget”  – så begynder du at blive urolig, og måske finder du din telefon frem og forsøger at ringe eller se, om han har skrevet en SMS til dig.

Eksemplerne skal vise, at tanker og følelser hænger sæt sammen. En af de mennesker, der har været med til at udfolde denne model, er Aron T. Beck. Han opdagede i sit arbejde med depressive klienter, at der var en del tankeaktivitet, der lå “under radaren”, dvs. som klienten ikke var opmærksom på, men som alligevel påvirkede klientens tilstand.

 

Angst og tanker

Angst og tanken om farer hænger sammen. Det er et kendetegn ved angst.

Med baggrund i dette går en del af den kognitive terapi mod angst ud på at ænder de tankemønstre, der leder til angst. Til det bruger man blandt andet skemaer som redskab. Jeg har lavet en side, hvor jeg viser lidt om, hvordan skemaer mod angst virker.

ADRESSE
Ansgarvej 1
3400 Hillerød
TELEFON: 21851173